Frissen, őrölve vagy egészben, a fűszerek adnak igazi karaktert az ételeknek. De nem mindegy, mit választasz és hogyan használod, most ehhez nyújtunk egy kis segítséget!
A különféle fűszerek ott sorakoznak a konyháinkban, használjuk őket minden ételhez, már-már megszokásból, de biztos, hogy nincs hova fejlődnünk ebben? Te is nevelhetsz saját fűszernövényeket, megismerkedhetsz új ízekkel, bármerre indulsz is el, abban biztos lehetsz, hogy egészen újjá fognak születni az ételek, ha másképp fűszerezel. Mutatunk néhány lehetőséget, amik talán beindítják a fantáziádat és segítenek megfűszerezni a mindennapjaidat. Lássuk!
Friss fűszerek egy karnyújtásnyira
Bár nagyobb élelmiszerüzletekben is kaphatók fűszernövények, ezek rendszerint nem bírják sokáig, viszont ha kertészetben veszel palántát, egészséges növényt tudsz nevelni. Lakásba bazsalikom, oregánó, menta, kakukkfű, koriander, petrezselyem és snidling a legjobb választás. Ezek általában az arany középutat képviselik a fény- és vízigényt tekintve egyaránt, vagyis részben napos helyre tedd és mérsékelten öntözd a növényed.
Fontos, hogy addig ne kezdd el felhasználni, amíg nem erősödik meg a növény, hiszen a cél az, hogy hosszú távon legyen friss fűszered. Hagyd, hogy elérje legalább a 15 centiméteres magasságot és várd meg, amíg szépen kialakul a levélzete, erőteljessé válik a színe. Semmiképp se tépegesd a leveleket és konyhai ollót se használj, a legjobb, ha kifejezetten erre a célra szolgáló fűszernövényvágó ollót hívsz segítségül a szedéshez.
Extra tipp: Érdemes rendszeresen metszeni a fűszernövényeket, ez ugyanis serkenti a növekedésüket, így biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz hiányt szenvedni kedvenc ízeidben.
Mivel bővítsd a fűszertárad?
Természetesen nem lehet mindent lakásban termeszteni, de szerencsére a fűszerek többsége szárított formában is nagyszerű és könnyen elérhető. Vannak köztük olyanok, amik szinte minden konyhában megtalálhatóak, ilyenek például a magyar konyha jellegzetes fűszerei, a paprika, a kömény vagy a babérlevél. De ezeken felül is akadnak, amik különleges ízt kölcsönöznek az ételeknek, ezért érdemes beszerezni pár újdonságot. Íme néhány, ami megér egy próbát:
- Cayenne bors: Ez valójában őrölt chili paprika, vagyis igen erős, így pikánssá varázsolhatod vele az ételeket. Jó választás levesekhez és parázson készült fogásokhoz.
- Zsálya: Ez a fűszer egyszerre mentolos és citrusos ízvilágú, és mivel rendkívül intenzív, óvatosan kell vele bánni. Főzelékfeltétnek remek, de jó párost alkot például sütőtökkel is.
- Kurkuma: Enyhén földes ízű fűszer, amit használhatsz szószokhoz és húsokhoz, de akár tea is készülhet belőle. A színével is meg fog lepni, kellemes sárgás árnyalatot ad az ételeknek.
- Ánizs: Vannak, akik szerint a medvecukor ízére hasonlít, de annyi biztos, hogy nagyon sajátos karaktere van. Elsősorban húsokat érdemes feldobni vele.
Tippek a használathoz és a tároláshoz
Ha őrölt verzióval értelemszerűen nincs semmi dolgod, ezeket használhatod úgy, ahogy vannak, kedved és ízlésed szerint. A frissek fűszerekhez szükséged lesz egy mozsárra, egészben ugyanis csak elvétve, főleg díszítéshez szokták használni őket. Ha pedig egész fűszereket használsz, a legjobb, ha beszerzel egy fűszerlabdát, így az ízek átjárják az ételeket, viszont nem lesznek benne nagyobb darabok, amikre kellemetlen lehet ráharapni.
A tároláshoz kétféle lehetőséget ajánlunk, hogy melyiket választod, az függ egyfelől attól, hogy mennyi helyed van a konyhában, másfelől pedig az ízlésedtől:
- A dizájnos fűszertartók megállják a helyüket akár dekorációként is, azon felül, hogy sokáig megőrzik az aromákat.
- Ha jobban tetszik a letisztultság, egy fűszerrendezőt érdemes beszerezned, amit betehetsz a fiókba, így minden maradhat az eredeti csomagolásában.
Használj bátran mindenféle ízeket, próbálkozz, kísérletezz és találd meg a saját helyedet a fűszerezés izgalmas világában! Webáruházunkban mindent beszerezhetsz, ami a praktikus használathoz és a tároláshoz szükséges lehet, nézz körül nálunk!