Ha van étel, amit a magyar konyha igazi büszkeségének tekinthetünk, akkor az a pörkölt. Egy egyszerű, mégis sokoldalú fogás, amit a háziasszonyoktól és mesterszakácsokig mindenki a saját ízlésére formál. De milyen változatokat érdemes kipróbálni, és mik azok a trükkök, amikkel igazán kiemelheted az ízeket? Elkalauzolunk a pörköltek világában!
Egy kis történelem
Elődeink számos gasztronómiai újdonsággal találkoztak a török hódoltság idején, és sokak szerint a pörkölt történetét is ide lehet visszavezetni. Az elnevezés a „pergelés” szóból származik, ami átforgatást jelent, utalva arra, hogy a húst hagymás zsiradékon pörkölték. Érdekesség, hogy ebben az időben paprika még nem került az ételbe, mivel az jóval később jutott el hazánkba.
A 19. század végére elkülönült három fő paprikás ételünk: a pörkölt, a paprikás és a gulyásleves. A pörkölt a pirított, rövid lével főzött étel, a paprikás az a verzió, ami pirítás nélkül, hosszú lével készül és tejfölös habarást kap, a gulyás pedig egy tartalmas leves, ahogy ma is ismerjük.
Alaprecept: a klasszikus verzió
Hozzávalók:
- 1 kg hús (sertés, marha, csirke vagy vad)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sertészsír
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- (opcionálisan) 2 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
Szükséged lesz egy vágódeszkára, egy késre és jó, ha van kéznél egy hagymatű. Ha mindent előkészítettél, egy nagyobb lábasban párold üvegesre a finomra vágott hagymát, majd elő a fakanállal, keverd hozzá a pirospaprikát és öntsd fel egy kevés vízzel. Add hozzá a hagymás alaphoz a kisebb kockákra vágott húst és pirítsd meg minden oldalát.
Ízesítsd paradicsommal, paprikával, majd fűszerezd be, és főzd lassú tűzön, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha marhával vagy vadhússal dolgozol, az utolsó 20 percben adj hozzá egy kevés vörösbort, hogy mélyebb, karakteresebb ízeket kapj.
Húsos és húsmentes variációk
A klasszikus sertés- és marhapörkölt mellett számtalan változat létezik, és mindegyiknek megvan a maga sajátos karaktere. A csirkepaprikás tejföllel gazdagított, krémesebb változat, a vadpörkölt borókabogyóval és babérlevéllel fűszerezve készül, és persze ott a méltán híres hortobágyi birkapörkölt, no meg a harcsapaprikás.
A vegetáriánus alternatívák közül a gombapörkölt a legnépszerűbb, de ha ez a vonal érdekel, remek pörköltet készíthetsz cukkiniből, padlizsánból és zöldborsóból is. A tojáspörköltet kóstoltad már?
A tökéletes pörkölt 3 titka
- Az alapanyagok: Használj jó minőségű, szaftos húst, marha esetén például a lábszár az egyik legjobb választás. Ezen felül fontos, hogy a hagyma és a paprika is jó minőségű legyen, ha ezek megvannak, nem kell túl sok fűszer.
- A zsiradék: A hagyományos sertészsír mellett a libazsír is kiváló választás lehet, mert mélyebb ízeket ad az ételnek, ha pedig vegetáriánus verziót készítesz, jó választás lehet a repce- vagy szőlőmagolaj.
- Az időzítés: A pirospaprika magas hőfokon nagyon hamar leég és amellett, hogy megkeseredik, az egészségre is ártalmas. Mindig alacsonyabb hőmérsékleten add az ételhez vagy egyszerűen húzd le a tűzről a lábast, míg paprikázol.
Milyen körettel tálald?
A nokedli a csirkepaprikás klasszikus kísérője, ehhez csak egy egyszerű galuskaszaggatóra van szükséged. A marhapörkölt tarhonyával párosítva a legjobb, sertéshez jó választás a főtt burgonya, a harcsapaprikáshoz juhtúrós sztrapacska dukál, a dödölle pedig a zalai vidék egyik legjobb körete vadételekhez.
A pörkölt akár még hagyományos értelemben vett köret nélkül, 1-2 szelet kenyérrel is nagyszerű, ami különösen praktikus megoldás, ha a szabadban, bográcsban főzöl. Végül pedig még egy fontos dolog: bármelyik variációt és köretet választod, kapj elő egy uborkaszeletelőt és készíts egy gyors uborkasalátát, ez a pörköltek tökéletes kísérője.
A pörköltkészítés már-már egy életérzés, amit a lassú főzés, a minőségi alapanyagok és a jól megválasztott fűszerek tesznek igazán különlegessé. Legyen szó családi ebédről vagy baráti összejövetelről, ezzel az étellel biztosan sikert aratsz, webáruházunkban pedig megtalálod az összes nélkülözhetetlen konyhai kelléket hozzá!