Barion Pixel

Minden, ami kuglóf!

kuglófsütő formaA kuglóf egy hihetetlenül változatos, sokoldalú finomság. Lehet belőle reggeli, desszert, akár ajándék is, de ünnepi asztal díszeként is megállja a helyét.

A kuglóf jellegzetes formáját senkinek sem kell bemutatni, de a hozzá kapcsolódó legendákat már annál kevesebben ismerik. Vajon ki sütött először kuglófot? Miért ilyen a formája? És hogyan készül az eredeti verzió? 

A kuglóf ma már világszerte ismert, de a franciák és az osztrákok is a magukénak vallják. Az igazság talán sosem fog kiderülni, mert mindkét népnek megvan a maga kuglófhoz kapcsolódó legendája, amivel igazolni véli az eredetét. A francia legenda szerint, a bibliai háromkirályok, Betlehemből hazafelé tartva, az elzászi vendéglátóiknak sütöttek hálából egy, a turbánjukhoz hasonló formájú desszertet, amit később kuglófnak neveztek. 

Az osztrákok szerint viszont Marie Antoniette vitte Bécsből Versailles-ba a kuglófot, ami aztán egyre népszerűbb lett, majd elterjedt egész Európában. Bármi is az igazság, azt biztos, hogy kuglófot sütni érdemes, méghozzá minél többször, minél többfélét! 

Az eredeti recept kelt tésztás, de ma már létezik egyszerűbb, sütőporral készített verzió is, és gyakorlatilag bármivel lehet ízesíteni: csokoládéval, túróval, karamellával, kókusszal, aszalt gyümölcsökkel, a lehetőségek tárháza végtelen! Most nézzük, hogy készült az eredeti! 

Édes kelt tésztát készítünk, 3 dl langyos tejből, 20 g élesztőből, 500 g lisztből, 110 g puha vajból, egy csipet sóból, 90 g cukorból és 1 tojásból. A dagasztás vége előtt 1-2 perccel hozzáadunk a tésztához egy marék, beáztatott mazsolát, majd kétszeresére kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, picit átgyúrjuk, jól kikenjük vajjal a kuglófsütő formát, a mélyedésekbe egy-egy szelet mandulát teszünk és ráhelyezzük a tésztát. 

A második kelesztés során addig érdemes várni, amíg a tészta már majdnem forma széléig emelkedik. Kelés után mehet is a 200 fokosra előmelegített sütőbe, körülbelül 40-45 percre, amíg aranybarnára sül. Ha idő előtt pirulni kezdene, nyugodtan takard le egy sütőpapírral, nehogy megégjen! Ha megsült, vedd ki, és borítsd ki egy tányérra vagy akár egy tortaállványra, majd hagyd kihűlni. Szeletelés előtt szórd meg porcukorral, így lesz igazán elegáns és autentikus a végeredmény. 

kuglófsütés remek elfoglaltság, és bátran lehet vele kísérletezni. Rengeteg receptet találhatsz, próbálgasd őket bátran, találd meg a kedvencedet, és lepd meg vele a hozzád érkező vendégeket! 

Ha még nincs otthon kuglófsütő formád, ne habozz, szerezz be egyet kínálatunkból, és indulhat is a sütés!  

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik) használatát. További információk
FOGYASZTÓ BARÁT
INFORMÁCIÓK

mikonyhank.hu
© Fogyasztó Barát
97.78%
a vásárlók közül ajánlaná ismerősének ezt a boltot.
Elégedettség a bolttal:
Szállítási idő:
A bolt áttekinthetősége:
Ügyfélszolgálat/kommunikáció:
A(z) mikonyhank.hu elnyerte az Árukereső Megbízható Bolt minősítését a vásárlók valós visszajelzései alapján.