Tudtad, hogy a keresztesvirágúak igazi szuperzöldségeknek számítanak? Mutatjuk, miért és hogyan kerüljön a tányérra karfiol, brokkoli, no meg káposzta!
Vannak zöldségek, amik szinte mindig rivaldafényben fürdőznek, gyakran hallunk jótékony hatásaikról, újra és újra felbukkannak szakácskönyvekben, főzőműsorokban. Ezekkel szemben a keresztesvirágúak családja méltatlanul kevés figyelmet kap, pedig valójában egyedülálló tápanyagtartalmuknak köszönhetően hihetetlenül egészségesek és igencsak sokféle variációban kerülhetnek a tányérra. Nézzük, miért érdemes Neked is többet fogyasztanod belőlük!
Mi okunk szuperzöldségeknek hívni őket?
Kezdjük mindjárt azzal, hogy mi mindent sorolunk a keresztesvirágú zöldségek közé, hiszen ez nem is olyan egyértelmű. Eredetileg a káposztaféléket nevezték így, de valójában igen népes családról van szó, ide tartozik a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a bimbós kel és a fodros kel is. Ezek mindegyike tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és persze rostokkal. Ez azonban önmagában talán még nem is tűnik olyan érdekesnek, hisz melyik zöldségről ne mondhatnánk, hogy egészséges, nem igaz?
A titok, hogy a keresztesvirágúak különleges fitotápanyagokat tartalmaznak, melyek semmilyen egyéb élelmiszerben nem találhatóak meg, viszont fontos szerepet játszanak a betegségmegelőzésben. Képesek lehetnek csökkenteni a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a rákos megbetegedések előfordulásának kockázatát. Ezen felül gyulladáscsökkentő hatásúak, támogatják az immunrendszer működését és még a méregtelenítésből is kiveszik a részüket.
Egy tuti befutó recept brokkolival, karfiollal
A karfiolnak és a brokkolinak tehát mindenképp van helye a tányéron, együtt pedig még jobb párost alkotnak. Ha van egy párolóedényed vagy egy párolóbetéted, már nyert ügyed van, mert szinte bármit készíthetsz, legyen az zöldségfasírt vagy épp quiche. Kezdésnek azonban egy elronthatatlan, elképesztően gyors ételt ajánlunk, ami biztosan meghozza a kedved, hogy több keresztesvirágú zöldséget fogyassz. Íme a zöldségrakott, sok tejszínnel és sajttal:
Amire szükséged lesz, az 1 fej brokkoli és 1 fej karfiol, 2,5 dl tejszín, 20 dkg sajt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors és szerecsendió. A zöldségeket mosd meg, szedd rózsákra, tedd forrásban lévő, sós vízbe és főzd 5 percig, majd szűrd le. Tedd őket egy zsiradékkal kikent tepsibe vagy egy sütőtálba, öntsd le a fokhagymával, fűszerekkel elkevert tejszínnel és szórd meg reszelt sajttal. Süsd 180 fokon, nagyjából 20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak, a sajt pedig szépen megpirul.
Jöhet egy kis káposztasaláta amerikai módra?
A káposzta szintén szuper tejtermékekkel, különösen tejföllel, de paradicsommal is ütős, gondolj csak a klasszikus magyaros fogásokra. Ha ilyesmit főzöl, feltétlenül ajánlunk egy káposztagyalut az előkészítéshez, és persze egy káposztafőző cserépedényt, ami nem csak hasznos társ, de egyben a konyha éke is. Ehhez a zöldséghez is dukál egy receptajánló, de nem egy főételt, hanem egy salátát hoztunk, hisz a káposzta ebben a műfajban is remekel. Így készül a coleslaw:
Kelleni fog 50 dkg káposzta, 2 sárgarépa, 1 lilahagyma és 1 alma. A káposztát gyaluld, a többit pedig egyszerűen reszeld le, és az egészet alaposan forgasd össze. Készíts egy öntetet, ehhez keverj simára 1,5 dl majonézt, 1 dl tejfölt, 1 teáskanál cukrot és 1 teáskanál dijoni mustárt, fél citrom levét, egy kevés őrölt borsot és sót. Alaposan forgasd össze a zöldségeket az öntettel, végül tedd hűtőbe néhány órára az egészet, hogy jól összeérjenek az ízek.
Ez a két egyszerű recept csupán egy kis kedvcsináló, ha Te is beleszeretsz a keresztesvirágú zöldségekbe, hamar rá fogsz jönni, hogy elképesztően sok lehetőség rejlik bennük. Ha bármire szükséged van a konyhai műveletekhez, tudod, nálunk mindent megtalálsz!